Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig
SÖK RECEPT
23 FEBRUARI, 2016

Prinsessan Estelles bakelse

Får vi presentera den östgötska hertiginnan prinsessan Estelles egen bakelse. Det var grädde på kinden, sylt på fingrarna och marsipan på tänderna när juryn tog sig igenom tio finalistbakelser i Louise Aldenbrands/Östgötamat och Paus gemensamma tävling "Estellebakelsen", den sockersöta tävlingen som fick länets bagare att börja klura. Bakgrunden är den här: Napoleon har en. Liksom Gustav Adolf och kejsare Alexander den förste. Alla hjärtans dag har fått sin egen, liksom Halloween och Budapest. Självklart ska Sveriges lilla prinsessa också ha en egen bakelse här i länet. Särskilt som hon är utnämnd till Östergötlands hertiginna.

27 MAJ, 2015

Vinnarmeny Årets Östgötakock 2015

Segraren i Årets Östgötakock 2015 heter Marcus Andersson från Matkultur i Linköping. Juryns motivering: "Vinnaren har med en väl genomarbetad menykomposition och smaksäker matlagning skapat rätter med klassiska toner och ett utmanande tillagningssätt"

21 MAJ, 2014

Årets Östgötakock 2013

ÖSTGÖTAMAT PRESENTERAR – ÅRETS ÖSTGÖTAKOCK 2013: - Markus Karlsson, Starby Hotell i Vadstena Vid helgens matmässa Smaka på Östgötamat tävlade årets finalister Andreas Landen, Marcus Andersson, Markus Karlsson och Jimmy Ragnar. Finalisterna höll en mycket hög kvalitet och in i det sista var det en jämn kamp om den åtråvärda titeln. Slutligen stod det klart att årets vinnare var Markus Karlsson från Starby Hotell i Vadstena. Juryns motivering löd: ”Vacker presentation med hösttoner som lämpar sig väl på en nutida a la carte meny.” Priset överlämnades av landshövding Elisabeth Nilsson tillsammans med förra årets segrare, Emelie Johansson, Ombergs Turisthotell.

1 NOVEMBER, 2012

Från gårdarna på östgötaslätten

Lättrökt, örtmarinerad fläskkotlett med rotselleri - och potatispuré, picklad morot och plommonsky, Honungsglaserade äpplen på mazarinbotten med vaniljsås och knäckflarn.

1 NOVEMBER, 2012

Vinnarrecept årets Östgötakock 2012

Jag vill med enkla, bra råvaror skapa maträtter där de perfekta smakerna är i fokus.Huvudråvaran ska serveras från sin bästa sida, en confiterad lax där den lena, milda laxsmaken framträder och en lammbog som trillar isär och smälter i munnen. - Emelie Johansson

17 OKTOBER, 2011

Vinnarmeny Östgötakock 2011

Segraren i Årets Östgötakock 2011 heter Niklas Hellsing från Gryts Varv. Juryns motivering efter en final i hård konkurrens var: "Med strukturerat arbete, perfekt handlag, olika tekniker samt harmoniska smaker har Niklas på ett genomtänkt sätt lyft fram förstklassiska råvaror från den östgötska landsbygden.

28 MARS, 2011

Årets Valdemarsviksrätt 2011

Klasborgsgubbens strömmingsflundror

29 DECEMBER, 2010

Nyårsmeny 2010

Östgötatapas, Helstekt hjortfilé med potatiskaka, smörfrästa kantareller, rostade rotsaker och chokladchilisås samt Osttrio på östgötska och Körsbärs tiramisu.

11 OKTOBER, 2010

Årets Östgötakockmeny 2010

Förrätt Soppa på citron och rosmarinrostade morötter och kålrot serveras med friterade kräftfärskost sticks. Varmrätt  Nötfärs balotin(korv) med struts salami, äpplesyrat kål och en kryddig rödvinsås. Friterad färskost från Löt smaksatt med kräftor från Stein Mårdens Vilt samt en puré på jordärtskockor och King Edvard

6 SEPTEMBER, 2010

ÖstgötaDagsbakelsen 2010

Till årets evenemang har ÖstgötaDagarnas deltagare fått lämnat in recept på goda och lättbakade bakelser. Det vinnande förslaget nominerades av Pinnarp Camping & Konferens. Receptet, som kommer från Ann-Britt Henrysson, har nu utsetts till ÖstgötaDagsbakelsen 2010.