Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig
SÖK RECEPT
11 APRIL, 2017

Ägg, spetskål, gullök, och mandelpotatis

Friterat helt ägg, sotad och picklad gullök, mandelpotatiskräm, ångad spetskål, friterad purjolök och krasse.

11 APRIL, 2017

Jonas Alvin blev Årets Östgötakock 2017

För Tolfte året anordnades tävlingen där Årets Östgötakock av Östgötamat ekonomisk förening i samarbete med Svenska kockars förening i Östergötland. Detta skedde i samband med mässan Makalöst Gott på Louis de Geer Norrköping lördagen den 1 April 2017. Tävlingen då fyra finalister tävlar inför publik om den ärofyllda titeln Årets Östgötakock. Kockarna får med nedan förutsättningar anonymt skicka in ett recept och med hjälp av en förjury plockas fyra finalister fram som får tävla mot varandra live under pågående mässa.

23 FEBRUARI, 2016

Prinsessan Estelles bakelse

Får vi presentera den östgötska hertiginnan prinsessan Estelles egen bakelse. Det var grädde på kinden, sylt på fingrarna och marsipan på tänderna när juryn tog sig igenom tio finalistbakelser i Louise Aldenbrands/Östgötamat och Paus gemensamma tävling "Estellebakelsen", den sockersöta tävlingen som fick länets bagare att börja klura. Bakgrunden är den här: Napoleon har en. Liksom Gustav Adolf och kejsare Alexander den förste. Alla hjärtans dag har fått sin egen, liksom Halloween och Budapest. Självklart ska Sveriges lilla prinsessa också ha en egen bakelse här i länet. Särskilt som hon är utnämnd till Östergötlands hertiginna.

27 MAJ, 2015

Vinnarmeny Årets Östgötakock 2015

Segraren i Årets Östgötakock 2015 heter Marcus Andersson från Matkultur i Linköping. Juryns motivering: "Vinnaren har med en väl genomarbetad menykomposition och smaksäker matlagning skapat rätter med klassiska toner och ett utmanande tillagningssätt"

21 MAJ, 2014

Årets Östgötakock 2013

ÖSTGÖTAMAT PRESENTERAR – ÅRETS ÖSTGÖTAKOCK 2013: - Markus Karlsson, Starby Hotell i Vadstena Vid helgens matmässa Smaka på Östgötamat tävlade årets finalister Andreas Landen, Marcus Andersson, Markus Karlsson och Jimmy Ragnar. Finalisterna höll en mycket hög kvalitet och in i det sista var det en jämn kamp om den åtråvärda titeln. Slutligen stod det klart att årets vinnare var Markus Karlsson från Starby Hotell i Vadstena. Juryns motivering löd: ”Vacker presentation med hösttoner som lämpar sig väl på en nutida a la carte meny.” Priset överlämnades av landshövding Elisabeth Nilsson tillsammans med förra årets segrare, Emelie Johansson, Ombergs Turisthotell.

1 NOVEMBER, 2012

Från gårdarna på östgötaslätten

Lättrökt, örtmarinerad fläskkotlett med rotselleri - och potatispuré, picklad morot och plommonsky, Honungsglaserade äpplen på mazarinbotten med vaniljsås och knäckflarn.

1 NOVEMBER, 2012

Vinnarrecept årets Östgötakock 2012

Jag vill med enkla, bra råvaror skapa maträtter där de perfekta smakerna är i fokus.Huvudråvaran ska serveras från sin bästa sida, en confiterad lax där den lena, milda laxsmaken framträder och en lammbog som trillar isär och smälter i munnen. - Emelie Johansson

17 OKTOBER, 2011

Vinnarmeny Östgötakock 2011

Segraren i Årets Östgötakock 2011 heter Niklas Hellsing från Gryts Varv. Juryns motivering efter en final i hård konkurrens var: "Med strukturerat arbete, perfekt handlag, olika tekniker samt harmoniska smaker har Niklas på ett genomtänkt sätt lyft fram förstklassiska råvaror från den östgötska landsbygden.

28 MARS, 2011

Årets Valdemarsviksrätt 2011

Klasborgsgubbens strömmingsflundror

29 DECEMBER, 2010

Nyårsmeny 2010

Östgötatapas, Helstekt hjortfilé med potatiskaka, smörfrästa kantareller, rostade rotsaker och chokladchilisås samt Osttrio på östgötska och Körsbärs tiramisu.