Prinsessan Estelles bakelse
Får vi presentera den östgötska hertiginnan prinsessan Estelles egen bakelse.
Det var grädde på kinden, sylt på fingrarna och marsipan på tänderna när juryn tog sig igenom tio finalistbakelser i Louise Aldenbrands/Östgötamat och Paus gemensamma tävling "Estellebakelsen", den sockersöta tävlingen som fick länets bagare att börja klura.
Bakgrunden är den här: Napoleon har en. Liksom Gustav Adolf och kejsare Alexander den förste. Alla hjärtans dag har fått sin egen, liksom Halloween och Budapest. Självklart ska Sveriges lilla prinsessa också ha en egen bakelse här i länet. Särskilt som hon är utnämnd till Östergötlands hertiginna.

Sockerkaksbotten:
2 ägg
1 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och vänd
ner i smeten, häll i en bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 20
min. Låt svalna, stansa ut runda formar.
Chokladbotten:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, rör ner socker kakao och vaniljsocker. Rör
ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bakas i en smörad springform i
175 grader 15-20 min.
Rabarberkompott:
100 g rabarber
25 g socker
1 msk pressad citron
½ gelantinblad
Lägg gelantinbladet i kallt vatten. Skär rabarbern i 1cm stora bitar.
Lägg rabarber socker och citron i en kastrull, koka tills rabarbern är
mjuk. Tag av från värmen och tillsätt gelantinbladet. Svalna.
Blanda kompotten med 2 dl vispad grädde
Morotskräm:
50g morot/apelsin marmelad
1dl hemmagjord vaniljkräm
1dl vispad grädde
Blanda 50 g Bleckenstads morotsmarmelad med 1 dl vaniljkräm och 1 dl vispad
grädde. Smaksätt med lite pressad citron
Dekoration:
Kavla blå och gul marsipan tätt så dom fastnar i varandra. Stansa ur
stjärnor så dom blir både blå och gula, låt ligga framme tills det är
dags för dekorering
Gör så här:
1.Bygg upp bakelsen
2.Börja med en chokladbotten, lägg på ett lager morotskräm, därefter den ljusa sockerkakan. Spritsa
på en reäl klick rabarbergrädde.
3.Kavla ut marsipan tunt, klä bakelsen försiktigt med marsipanen, skär bort överflödig marsipan runt
kanten.
4.Vispa lite grädde smaksatt med flädersaft från Brunneby.
5.Spritsa en gräddros på toppen av bakelsen. Toppa med en stjärna
Så här beskriver Julia Thörn på Lanemos Konditori hur Estellebakelsen föddes:
"Jag har gjort en bakelse där jag tänkt mycket på råvarornas bakgrund. Med rabarber och fläder från östgötska trädgårdar, grädde från östgötakor och choklad som representerar choklad från chokladfabriken i Ljungsbro. Jag har även något så ovanligt som morot i bakelsen i form av morotsmarmelad från Bleckenstad.
Men jag ville också få med prinsesstårtan på ett hörn, därav utseendet, och rosa måste den ju vara då den är till en prinsessa. Eftersom Estelle betyder stjärna ville jag göra en sådan på toppen, blå och gul, som de gula rapsfälten på östgötaslätten och blått som representerar Göta kanal.
Gul och blå är ju även Östergötlands flagga. Avslutningsvis lite kungligt glitter i guld."
16 tävlingsbidrag trillade in. Vid en första genomgång av de nedtecknade recepten och berättelserna valde juryn ut tio bidrag. Bagarna fick i uppgift att baka upp tio exemplar av sin bakelse och sedan hade juryn ett mastigt men njutningsfullt arbete med att smaka sig igenom skapelserna.
Fem kriterier bedömdes enligt en skala 1-5: Smak, utseende, råvarornas ursprung, bakelsens story och kommersiell gångbarhet