Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Eva-Britts tisdagssoppa

Sluring, bataljonsvälling eller tisdagssoppa. Kärt barn har många namn, brukar man säga och korngrynssoppa med rotsaker som benämningarna syftar på var en vanlig vardagsrätt i arbetarhemmen i Norrköping, liksom på andra håll i landskapet.

Detta moderniserade recept kommer från Eva-Britt Larsson, Skeppstad, Västra Stenby:

Ingredienser: (4 pers)
 
1/2 kg rimmad fläsklägg
3 msk korngryn
1 1/2 liter vatten
10 hela vitpepparkorn
1 stor morot
1 palsternacka
1 liten bit selleri
1 purjolök eller gul lök
1 skiva kålrot
1/4 liter potatis
1/2 liter mjölk
 
Om köttet är hårt saltat bör det vattenläggas några timmar eller över natten. Koka upp vatten, tillsätt korngryn och fläsklägg. Låt det åter koka upp (skumma om det behövs). Tillsätt kryddorna och låt gryn och kött koka cirka 1 timme.

Morot, palsternacka, selleri, purjolök, kålrot och potatis skalas och skäres i bitar. Låt rotsakerna och löken koka tillsammans med kött och gryn tills de känns mjuka, cirka 30 minuter. Tag upp köttet och skär det i bitar. Tillsätt kött och mjölk och låt soppan bli varm men inte koka.
 
Kommentar:
Rotsakssoppa med korngryn med benämningen tisdagssoppa har varit vanlig långt fram i vår tid. En både billig och mättande vardagssoppa som är väl värd att behålla inte minst därför att den är näringsmässigt bra.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.