Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Hvit mjölgröt

Det här receptet kommer från lantbrukaren Oskar Jonson i Örninge gård i Kuddby år 1907.(JA Lundell: Uppsatser från Fackskolan; ULMA)

Hviter gröt, vetemjölsgröt, är lördagsgröt hos Johan Andersson i Brystorp, Hällestad, och kokas då på vetemjöl,  potatismjöl och mjölk. Avsmakas med "kryddor" och serveras med sirap. På andra håll kokas den på enbart vetemjöl, mjölk och smör och avsmakas med salt och socker.

För 4 personer, ingredienser:
1 liter söt mjölk
1½ kkp vetemjöl(=2 1/4 dl)
1 msk smör
salt, socker
 
Beredning:
Mjölken kokas upp, under kokningen vispas mjölet i och får koka i 10 minuter. Därefter tillsättes smöret och gröten avsmakas med salt och socker. Den överströs med kanel och serveras med mjölk.

Kommentar:
Gröt med lite snäll smak. För en portion kan receptet minskas till 2,5 dl mjölk och drygt 0,5 dl vetemjöl, gärna lite grövre, stenmalet mjöl.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.