Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Inga på fikets äppelgifflar

Under mitten av 1900-talet drev Inga Eriksson café och bageri i Bestorp, som ligger 2½mil söder om Linköping.

Många minns Ingas gifflar som under heta sommardagar kunde avnjutas i skuggan av äppleträden i caféts trädgård. Gifflarna var frasiga på ytan men hade nästan mördegskaraktär på insidan. De fick smeknamnet ”Inga på fikets gifflar” och bakas än idag av ett fåtal tanter i bygden. Lyriska blir de som minns och utbrister -har du bakat Ingas gifflar.

Liksom alla bakpulverbröd är de här gifflarna godast nygräddade. De bakas ut med en klick äppelmos i varje giffel och degen ska var så lös som möjligt, då blir gifflarna som läckrast.
 
100 g smör
100g socker
1 ägg
1½ dl gräddmjölk
ca 6 dl vetemjöl
2 rågade tsk bakpulver
Fyllning:
Fast äpplemos
 
Pensling och garnering:
Ägg och pärlsocker
 
Rör smör och socker lite poröst. Tillsätt ägget, gräddmjölk och mjölet blandat med bakpulvret och arbeta ihop till en deg. Tillsätt eventuellt lite mjöl om degen verkar kladdig.
Kavla ut degen och skär ut snibbar. Lägg på en klick äppelmos och rulla ihop mot spetsen.
Lägg gifflarna på smord plåt pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225-250 grader tills de har fin färg.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.