Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Lammytterfilé med försommarens primörer samt ramslökssås

På Göta Hotell arbetar en av Östergötlands bästa kockar, Fredrik Eklund. Han arbetar gärna med råvaror från närområdet och tänker sesång när han skriver sina menyer. Här har han komponerat en varmrätt som smakar bäst på våren när vi kan plocka den första ramslöken.

Ca 10 port
 
150 gr urbenad lammytterfilé från Smultronboda
Nyskördade primörer från Tåkerns trädgårdar bla rädisa, sockerärtor, spenat mm
2st Amandinepotatisar per person
 
Såsen
2st schalottenlökar
1 msk neutral olja
Saften av 1 citron
2 msk honung
3dl grädde

 


Maizena
3dl créme fraiche
Ramslök
 
Skala och strimla schalottenlökarna fint. Fräs i oljan utan att ta färg. Tillsätt citronsaft och honung och låt koka precis torrt. Tillsätt grädden och red av såsen något med maizena utrört med vatten. Koka upp och tillsätt créme fraichen. Smaka av med salt och vitpeppar. Vid servering: Tillsätt ca 1dl förvälld ramslök och mixa med stavmixer till en ljusgrön sås.
 
Putsa och stek lammet medium.
Skala,skölj och skär grönsakerna i fina bitar. Fräs i en skvätt neutral olja i ordning efter varje grönsaks tillagningstid.
Tvätta, dela och gnid Amandinepotatisarna med olivolja. Salta och peppra och rosta i 180 grader tills de är mjuka igenom.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.