Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Mousse av rökt sik med varm limesmörsås och Östgötasparris

På Göta Hotell arbetar en av Östergötlands bästa kockar, Fredrik Eklund. Han arbetar gärna med råvaror från närområdet och tänker sesång när han skriver sina menyer. Här har han komponerat en förrätt som smakar bäst på våren när vi kan skörda den första sparrisen.

Ca 10 port
 
Sikmousse
400gr rökt sikkött
4dl vispgrädde
4dl créme fraiche
6st gelatinblad
1 citron
 
Lägg gelatinet I kallt vatten. Tvätta och riv det gula av citronskalet. Pressa saften i en kastrull och lägg i gelatinet, väl urkramat.
Vispa den kalla grädden

 

hårt. Vispa creme fraichen.
Rensa sikköttet fritt från småben och plocka sönder det väl. Smält gelatinet i citronsaften och rör snabbt ner i sikköttet. Vänd ner grädde och créme fraiche samt smaksätt med citronskal, salt och vitpeppar.
Forma moussen till korvar i plastfilm och frys. Ta ut och halvtina innan uppskärning. Ta bort plastfilmen efteråt.
 
Limesmörsås
½ dl socker
3st limefrukter
1 citron
1 dl musseljuice
1dl torrt, vitt vin
ca 250gr osaltat smör
 
Tvätta och riv det gröna av limefrukterna. Lägg sockret i en rostfri kastrull och smält till nötbrun karamell. Tillsätt vitt vin, musseljuice samt citrussaften. Låt koka ner till hälften. Tillsätt limeskalet samt en nypa salt. Koka upp och sila. Klicka i smöret i den kokande grunden och mixa såsen slät med stavmixer. Servera såsen varm med sikmousse och nykokt sparris.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.