Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

Sommarprimörer med spelt & citronvinegrett

Försommaren är här och vi som bor i norden vill tillbringa varje ledig minut i det härliga försommarljuset. Att gå in och fixa mat kan lätt kännas som ett måste. Här kommer ett recept som man med fördel kan laga ute i en stor wokpanna eller muurikkapanna över öppen eld.


Till 5 pers:

400g skinksnitzel
2 dl HargOdlarnas hela spelt och 2 dl vatten
400 g färsk potatis
½ kg knippa morötter
100 g rädisor
1 knippa lök
200 g sockerärtor
1 brk röda bönor
salt och peppar
1 msk tandoori krydda
2 dl grovt hackad persilja
1 dl basilika

Vinegrett
½ dl pressad citronsaft
½ dl Sänkdalens Rapsolja 
1  msk honung
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt, grovmalen svartpeppar


Gör så här:
Koka spelten utan salt ca 30-40 min.
Skrapa och koka potatis i lättsaltat vatten.
Strimla skinksnitzeln och bryn den på muurrikapannan. Krydda med salt, svartpeppar och tandoori krydda. Tillsätt den färska löken och låt den svettas utan att ta färg.
Skiva rädisor, blanda spelt, potatis, morötter, rädisor, lök och sockerärtor och låt det bli varmt på muurikkan. Ta muurikka från elden.
Blanda vinegretten och häll över woken. Före servering blandas persilja och basilika i woken. Servera eventuellt med en klick turkisk yoghurt och
bröd.

 

Bild och text: Louise Alenbrand

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.