Jag vill med enkla, bra råvaror skapa maträtter där de perfekta smakerna är i fokus.Huvudråvaran ska serveras från sin bästa sida, en confiterad lax där den lena, milda laxsmaken framträder och en lammbog som trillar isär och smälter i munnen.
- Emelie Johansson
Jag vill med enkla, bra råvaror skapa maträtter där de perfekta smakerna är i fokus.
Huvudråvaran ska serveras från sin bästa sida, en confiterad lax där den lena, milda laxsmaken framträder och en lammbog som trillar isär och smälter i munnen.
Emelie Johansson- Årets Östgötakock 2012

”Forsmans lax”
Confiterad lax
400 g laxrygg, från Forsman lax och lamm
1 l rapsolja, från Sänkdalens gård
1 st citron
salt
Skär portionsbitar av laxen. Salta runtom. Värm rapsoljan till 90°C. Riv zest av citronens skal över laxen och häll den varma oljan över. Låt svalna.
Innan servering, ta upp laxen och låt oljan rinna av på papper. Pressa lite citronsaft över.
Syrad grädde
1 dl vispgrädde, från Östgötamjölk
½ dl hängd matlagningsyoghurt
salt
Vispa grädden luftig och vänd ner i yoghurten, som fått rinna av i ett dygn. Smaka av med salt.
Chips på kittost
200 g kittost, från Brostorps hemlagade
Sätt ugnen på 175°C. Riv osten tunnt, över bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 15 minuter.
Bryt vackra chips och garnera runt laxen.
Garnera rätten med vackra skott, pärlor av gurka och strö en nypa svartpeppar över tallriken, servera.

”Lammbog från Smultronboda”
Rostad vitlök
4 st vitlökar
100 g smör
Rosta vitlökarna i ugnen på 175°C i ca 15 minuter.
Mörbrässerad lammbog
1,2 kg lammbog, från Smultronboda lammprodukter
100 g smör
1 st gul lök, från Östgöta trädgårdshall
2 st morötter, från Östgöta trädgårdshall
5 st tomater
timjan
rostad vitlök
1 l lammfond
Skär lammbogen i portionsbitar och bind dem. Bryn runt om. Lägg i tryckkokare tillsammans med lök, morot, timjan och rostad vitlök. Täck med lammfond och koka tills köttet är mört.
Lammsky
lammfond från tryckkokare
maizena
salt
peppar
smör
Ta upp köttet ur fonden när det kokat klart. Sila och reducera. Smaka av med salt, peppar och smör. Red skyn med maizena om det behövs.
Potatispuré
800 g fast potatis, från Östgöta trädgårdshall
4 dl mjölk, från Östgötamjölk
400 g smör
salt
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa och vispa slätt. Värm mjölk och smör och tillsätt i potatisen. Vispa slätt. Smaka av med salt.
Timjanbrynt majrova
400 g majrova
100 g smör
timjan
salt
Skär majrovan i bitar. Bryn dem gyllenbruna runt om i smör och färsk timjan. Baka dem mjuka i ugnen på 175°C.
Bakade tomater
10 st tomater
salt
socker
svartpeppar
Strö salt, socker och nymald svartpeppar över tomaterna och baka av i ugnen, på 120°C.
Servera med en smakrik lammsky och garnera med späda skott.