Logga in

Logga in
Godare mat - närmare dig

HAGDAHLSAKADEMIEN

Östergötland har en egen gastronomisk akademi, Hagdahlsakademien. Denna bildades på Linköpings slott den 5 juni 2002 med syfte att i Charles Emil Hagdahls anda stödja östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa.

Östergötland har en egen gastronomisk akademi, Hagdahlsakademien. Denna bildades på Linköpings slott den 5 juni 2002 med syfte att i Charles Emil Hagdahls anda stödja östgötsk konst och hushållning, gastronomi och hälsa. Akademien som har 14 ledamöter skall årligen utse pristagare som utmärkt sig inom något eller några av de områden akademien värnar om. 2009 års pris tilldelades Louise Alenbrand för hennes arbete med den regionala maten i Östergötland. Priset utdelas i samband med akademiens högtidssammanträde den 6 februari (det datum då Hagdahl föddes). Förutom sitt stora pris delar akademien ut diplom till duktiga kockar samt till lokala producenter och företagare. Bland annat har Norins ost, Finnö fisk, Hargodlarna och Brostorps ostkaka mottagit akademiens diplom. Akademien förstärker också kontakterna med övriga gastronomiska akademier i Sverige, Danmark och Norge genom sitt medlemskap i nätverket GastroNord.
 
År 2004 lät akademien ge ut ett faksimil av Hagdahls berömda kokbok, Kok-Konsten som vetenskap och konst. I april 2009, i samband med 200-årsjubileet av Hagdahls födelse, gav akademien ut I Hagdahls smak en samling essäer som speglar olika sidor av den kände kokboksförfattaren. Dessutom har akademien låtit tillverka en servis vid Rörstrands porslinsfabrik, Hagdahlsservisen, formgiven av Lasse Frisk och Amie Stålkrantz. Till servisen har formgivarna även gjort en duk som vävs i Björke vävstuga, Skärblacka.
 
Akademiens preses är landshövdingen och de övriga ledamöter anknyter på olika vis till Hagdahls olika intressen och verksamhetsområden. Dessa representerar bland annat länets gastronomi, näringsliv, livsmedelsproduktion, konst- och kulturliv. Den fjortonde, med mandat på ett år, har i uppdrag att hålla föredrag vid akademiens högtidssammanträde där även prisutdelningen sker. Särskild ledamot 2008/2009 har varit länsmuseichef Maria Jansén och för år 2009/2010 har valts Magnus Gröntoft, verksam i projektet Den nya nordiska maten som drivs med stöd av Nordiska ministerrådet.
 
 
De 14 ledamöterna är:
(siffrorna anknyter till ledamotens ”tallrik” vid högtidssammanträdet)
 
1. Björn Eriksson, preses
2. Viveka Adelswärd
3. Gunilla Bejbro-Högfeldt
4. Johnny Ludvigsson
5. Lasse Frisk
6. Claes-Göran Österlund
7. Elisabeth Lagerfelt
8. Martin Lind
9. Gunnar Lindqvist
10. Marie Lönneskog Hogstadius
11. Bengt Sandin
12. Olof Svenfelt, kassör
13. Inga Wallenquist, sekreterare
14. Magnus Gröntoft, särskild ledamot med 1-årsmandat

 

 

 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.